Chrono Trigger

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Chrono Trigger
Kehittäjä Square
Julkaisija Square
Jakelija Steam, Humble Store, Nintendo eShop, Google Play, App Store, PlayStation Store ja I-mode
Ohjaaja Takashi Tokita, Yoshinori Kitase, Akihiko Matsui
Tuottaja Kazuhiko Aoki
Suunnittelija Hironobu Sakaguchi, Yuji Horii
Käsikirjoittaja Masato Kato
Taiteilija Akira Toriyama
Säveltäjä Nobuo Uematsu
Ohjelmoija Keizo Kokubo, Katsuhisa Higuchi
Pelisarja Chrono
Julkaistu
  • JP 11. maaliskuuta 1995
  • NA 11. elokuuta 1995
Lajityyppi tietokoneroolipeli
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus CERO: A (kaikenikäisille)
ESRB: Kaikenikäisille
PEGI 12
USK 6
Alusta Super Nintendo, PlayStation, Nintendo DS
Jakelumuoto pelimoduuli, CD-ROM
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Chrono Trigger on Squaren kehittämä roolipeli, joka julkaistiin vuonna 1995 Super Nintendo Entertainment Systemille. Peli on aikamatkustusaiheinen roolipeli.

Chrono Triggerin kehitykseen osallistuivat Hironobu Sakaguchi, Yuuji Horii, Akira Toriyama, Kazuhiko Aoki ja Nobuo Uematsu, ja avustajina toimivat Yasunori Mitsuda sekä Masato Katō. Peli keräsi ilmestyessään arvostelumenestyksiä; sitä pidettiin mullistavana, koska se sisälsi useita loppukohtauksia, hahmokeskeisiä tehtäviä, uudenlaisen taistelusysteemin ja yksityiskohtaisen grafiikan. Chrono Triggeria pidetään yhä videoroolipelien parhaimmistona.

Chrono Trigger julkaistiin PlayStationille 2. marraskuuta 1999 Japanissa ja 29. kesäkuuta 2001 Pohjois-Amerikassa osana Final Fantasy Chronicles -kokoelmaa, joka sisälsi myös Final Fantasy IV:n. Vuonna 2008 Square Enix ilmoitti julkaisevansa Chrono Triggerin myös Nintendo DS -käsikonsolille.[1] Chrono Triggeriä ei ollut koskaan julkaistu PAL-alueella ennen Nintendo DS -versiota.

Ruudunkaappaus pelistä.

Chrono Trigger on roolipeli, jossa taistelut käydään maastossa eikä erityisillä taistelukentillä. Tällainen systeemi oli ollut aikaisemmin muun muassa Secret of Mana -pelissä. Chrono Triggerissä on käytössä osumapisteet, joita voivat olla enintään 999 ja joiden mennessä nollaan hahmo pyörtyy. Hahmo on mahdollista herättää henkiin ja kuluneita osumapisteitä voi saada takaisin taistelun aikana erilaisilla loitsuilla tai esineillä. Jos kaikki hahmot pyörtyvät, peli loppuu ja peliä joutuu jatkamaan aikaisemmasta tallennuspisteestä.

Hahmoja voi varustaa aseilla, suojuksilla, kilvillä ja tarvikkeilla, joista parhaat löytyvät pelimaailmasta löytyvistä aarrearkuista. Taisteluihin osallistuu kolme hahmoa, jotka voi valita silloin, kun käynnissä ei ole taistelua. Hahmot voi halutessaan nimetä itse.

Chrono Trigger käyttää Active Time Battle (ATB) -taistelusysteemiä, jossa hahmon nopeuden mukaan annetaan hyökkäystilaisuus. Pelaaja voi myös valita ns. aktiivisen taistelutekniikan, jossa viholliset hyökkäävät taistelun alkaessa välittömästi, tai odottavan taistelutekniikan, joka sallii pelaajan valita hyökkäyksensä valikoista rauhassa. Hahmoilla on maksimissaan kahdeksan henkilökohtaista tekniikkaa, joihin kuuluvat erikoisiskut ja taiat. Tekniikat kuluttavat ns. taikapisteitä (TP). Hahmojen tekniikoita voi yhdistellä: esimerkiksi Cronon Cyclonen voi yhdistää Luccan Fire Tossin kanssa, jolloin niistä tulee Fire Whirl. Jos hahmoilla on riittävästi taikapisteitä yhdistelmätekniikan suorittamiseen, tekniikka näkyy automaattisesti valikossa. Tällaiset kaksois- ja kolmoistekniikat ovat varsin tehokkaita, mutta kaikki siihen osallistuneet hahmot menettävät käytön jälkeen yhden vuoron.

Chrono Triggerissä on mahdollista matkustaa ajassa seitsemässä eri aikakaudessa. Menneisyyden tapahtumat vaikuttavat tulevaisuuteen; esimerkiksi aarrearkut kannattaa avata tulevaisuudessa ja vasta sitten menneisyydessä. Aikamatkailu tapahtuu aikaporttien kautta tai myöhemmin pelissä saatavalla Epoch-nimisellä lentävällä aikakoneella.

Chrono Triggerin muutamassa kohtauksessa hyödynnettiin Mode 7 -tekstuuritekniikkaa. Pelissä on myös New Game+ -ominaisuus, joka antaa mahdollisuuden pelata peliä uudestaan alusta alkaen käyttämällä aikaisemman pelin hahmojen ominaisuuksia, taitoja ja pelin kulkuun kuulumattomia esineitä. Chrono Triggerissä on useita loppukohtauksia, joista loppukohtaus valitaan pelissä tehtyjen päätösten mukaan. Jotkin loppukohtaukset on mahdollista nähdä ainoastaan käyttämällä New Game+ -ominaisuutta. Koska edellisen pelin lopussa jo ansaitut tasot, kyvyt ja esineet siirtyvät hahmojen mukana uuteen peliin, voi esimerkiksi loppuvastuksen haastaa tavallista aikaisemmin.

Varoitus: Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Päähenkilöt

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Crono
  • Lucca
  • Marle
  • Frog
  • Robo
  • Ayla
  • Magus

Chrono Triggerin tarina kertoo aikamatkailusta ja maailman pelastamisesta ulkoavaruudesta saapuneen Lavosin hyökkäykseltä.

Peli kertoo tarinan nuoren Crono-nimisen pojan näkökulmasta. Itse päähenkilö ei puhu pelissä sanaakaan (paitsi yhdessä pelin loppuratkaisuista). Crono on valmistautumassa vuosituhannen vaihtumista juhlistavaan juhlaan (Millenial Fair), jossa hän tapaa Marlen. Marlen kaulassa ollut riipus reagoi Cronon ystävän, Luccan, kehittämän teleportaatiolaitteen kanssa, jolloin Marle joutuu imetyksi 400 vuotta menneisyyteen. Crono ja Lucca lähtevät etsimään Marlea menneisyydestä, matkan varrella he tapaavat useita hahmoja, jotka liittyvät heidän seuraansa. Tarinan edetessä selviää, että noin tuhannen vuoden päästä (vuonna 1999) heidän omasta ajastaan Lavos, Maahan 65 miljoonaa vuotta sitten saapunut jättimäinen hirviö, aiheuttaa maailmanlopun. Joukkion on pakko matkustaa ajassa Lavosin aiheuttaman tuhon estämiseksi.

Pelin musiikeista vastaa pääasiassa Yasunori Mitsuda, ja tunnettu Final Fantasy -säveltäjä Nobuo Uematsu sävelsi myös kymmenkunta raitaa. Mitsuda sairastui kesken sävellystyön, jolloin Uematsu tuli avuksi ja teki soundtrackin loppuun.lähde?

Pelistä julkaistiin uusintapainos Sonyn PlayStation-konsolille vuonna 1999, mutta vain Japanissa. Pohjois-Amerikassa peli julkaistiin vuonna 2001 niin ikään PlayStationille nimellä Final Fantasy Choronicles, jossa oli mukana myös Final Fantasy IV. Tässä versiossa on muutamia välinäytöksiä, mutta siinä esiintyy myös latausaikoja. Eurooppaan peli rantautui ensimmäistä kertaa vasta vuonna 2009 Nintendo DS:lle julkaistun version myötä: tässä versiossa on uudelleensovitettu käännös, yksi uusi luolasto ja karttaominaisuus, joka hyödyntää DS-näytön toista puoliskoa. Vuonna 2011 pelin alkuperäinen SNES-versio tuli saataville Wiin Virtual Console -palvelussa.lähde?

Chrono Triggerin sanotaan olevan yksi aikakautensa parhaista peleistä ja lajityypin kohokohtia.[2][3] Peliarvosteluja kokoavalla GameRankings.com-sivustolla peli on vuoden 1995 paras ja kaikkien aikojen 22. korkeimmalle rankattu peli.[4][5]

  1. http://kotaku.com/5021416/square-enix-confirms-chrono-trigger-ds
  2. Chris Kohler: Chrono Trigger: The Kotaku Review kotaku.com. 31.5.2018. Viitattu 22.8.2020. (englanniksi)
  3. Lehtonen, Miikka: Retrostelussa Chrono Trigger – Super Nintendon paras roolipeli pelaaja.fi. 24.2.2018. Viitattu 22.8.2020.
  4. Chrono Trigger for SNES GameRankings.com. Viitattu 5.5.2010. (englanniksi)
  5. GameStats: Chrono Trigger GameStats.com. Arkistoitu 28.5.2010. Viitattu 5.5.2010. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]